Kosttillkost för viktökning

Det fokuseras ofta på hur man ska göra för att gå ner i vikt, och information om hur man blir av med oönskade kilon finns i var och varannan tidning, veckomagasin och på bloggar. Det talas mindre om hur man ska göra för att öka i vikt men det kan vara en lika stor utmaning för personer med hög ämnesomsättning och för lite muskler. Det finns hälsosamma och mindre hälsosamma sätt att gå upp i vikt. De bästa är metoder som syftar till att ge ökad muskelmassa, inte fett, och det finns inget mervärde i att kasta i sig skräpmat med höga halter socker, salt och fett. För en välmående, stark kropp behöver man äta en balanserad kost som är rik på näring, och det finns en mängd olika tillskott om man behöver lite hjälp på traven.

Tillräckligt med energi med hjälp av gainers

För att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt behöver man se till att få tillräckligt med kolhydrater för att ge kroppen energi samt proteiner för att bygga muskelmassa. Gainers är tillskott i form av pulver som består av en blandning av kolhydrater och proteiner. Man ska ta gainers efter träning för att ge kroppen bäst chans att fylla på sina energireserver och återhämta sig. Precis som en lyckad viktnedgång kräver att man gör av med mer energi än man får i sig krävs det för att gå upp i vikt att man får i sig ett överskott av energi jämfört med vad man gör av med. Gainers kan vara ett enkelt och bekvämt sätt att tillföra de extra kalorier man behöver men man ska naturligtvis inte använda det som måltidsersättning utan som ett extra tillskott om man har som mål att gå upp i vikt.

Ökad muskelmassa med kreatin och omega 3

För att öka i muskelmassa snabbt är kreatin ett av de mest väldokumenterade och säkraste tillskotten man kan använda sig av. Kreatin består av tre aminosyror som bildas naturligt i levern, njurarna och bukspottskörteln, detta förutsatt att man äter en tillräckligt proteinrik kost. För att komma upp i de mängder som brukar rekommenderas som dos för ett tillskott (5-10 gram) behöver man dock äta enorma mängder fisk och kött. En normal kost ger ungefär 2 gram kreatin dagligen och genom att öka den mängden med hjälp av ett kosttillskott ger man musklerna extra kraft. Starkare muskler kan arbeta hårdare vid träning och man kommer därför att bygga mera muskler. Även Omega 3 har visat sig vara effektivt för musklernas tillväxt.

När musklerna arbetar använder de en energiform som kallas ATP (adenosin trifosfat) som bränsle. ATP är en förening med tre fosfatgrupper bundna till sig. ATP utvinns från maten vi äter och energin kan sedan användas för muskelarbete när vi tränar eller på andra sätt rör oss. När ATP använts av musklerna bryts det ned till en förening som kallas ADP samt en fri fosfatgrupp.

För att kunna användas som energikälla på nytt måste ADP fyllas på med en fosfatgrupp, detta för att väga upp för den fosfatgrupp som lämnade ATP-molekylen vid ansträngningen. Det är här kreatin kommer in i bilden. Kreatin kan nämligen donera fosfatgrupper och göra att ATP snabbare kan återbildas efter att det brutits ned till ADP.

Vid intensiv träning, exempelvis styrketräning, förbrukas ATP i snabbare takt och vi orkar inte hålla på under någon längre tid med den högintensiva träningen. Om man använder sig av ett kreatintillskott kan ATP snabbare återbildas tack vare att kreatinet kan donera fosfatgrupper. Detta gör att vi orkar fortsätta träna intensivt under en längre tid innan musklerna säger ifrån och vi blir för trötta. Vill man orka utföra några extra repetitioner varje set är det alltså fördelaktigt att använda kreatin.

Prestationshöjare innan träningen

Avgörande för en lyckad viktuppgång är att man satsar på sin träning. Det finns en mängd olika tillskott som syftar till att göra träningspasset mera effektivt genom att ge ökad uthållighet och förbättrat mentalt fokus. Dessa tillskott som ska tas innan man börjar sitt pass finns på marknaden under samlingsnamnet PWO som är en förkortning av Pre Workout. Med rätt PWO orkar man träna längre och får den där extra kicken att pusha sig själv.

Våra rekommenderade kosttillskott för överstående texter

core gainerCore Gainer är den bästa gainern för viktökning och är därför det självklara valet för dig.


omega 3Artic Omega-3 är ett riktigt billigt alternativ och som innehåller kvalitativ fiskolja från kalla vatten.


core creatine proCore Creatine Pro innehåller 7 gram av de bästa kreatinmolekylerna som går att hitta. Förutom det välgenomtänkta innehållet så smakar produkten som ett glas av törstsläckande lemonad.


raw rampage pwoRaw Rampage är en riktigt effektivt Pre-workout produkt som innehåller allt från koffein och taurin till aminosyror och kreatin. Perfekt att blanda med Core Creatine Pro innan ett hårt träningspass.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *